Saturday, June 7, 2014

perempuan suka cantik

teringat kaknab masa sekolah menengah, suka tengok cikgu2 perempuan yang suka pakai cantik2 sedodon. Ada satu cik gu nama miss ooi, selalu pakai baju, kasut, beg tangan semua sama colour, cantik kan. Dulu2 punya cikgu selalu pakai miniskirt. Kaknab selalu angan2 kalau aku kerja, aku pun nak pakai macam ni.
memang bila dah kerja, kaknab pun pakai macam cikgu2 dulu. Lagi pula siap dengan subang rantai ikut warna baju, bila teringat kaknab senyum sendirian.

sekarang zaman dah berubah semua orang pakai tudung, kalau nak pakai accessories pun yang boleh pakai cincin, gelang. Pakai rantai, subang tak nampak lagi, sebab bertudung.

boleh pula beli online. Canggih, canggih. Macam website http://zorios.com/
kalau aku dulu memang gila beli semua ni. Seronok melaram. Hihi geli hati pula.

Friday, June 6, 2014

perintah berkurung 1969

masih ku ingat lagi peristiwa 13 may 1969. Masa ni aku dalam tingkatan peralihan atau remove class. Kalau kita dari sekolah melayu atau cina, kena masuk remove class untuk ke sekolah inggeris. Sekarang sekolah inggeris sudah dimansuhkan, semua sekolah menengah kebangsaan.

Hari itu dalam sejarah, aku dah bersiap hendak ke sekolah, aku dan kawan2 sedang menunggu bas di jalan gajah, kami sekolah petang, tunggu bas dalam pukul 12 tengahari, tunggu punya tunggu, bas tak datang pun. Dah hampir lewat. Budak2 dulu memang takut ponteng sekolah, oleh kerana bas tak datang, kami beramai2 berjalan kaki ke sekolah, lebih kurang 3 kilometre.

Jika dari fettespark, kami boleh ke sekolah melalui mt eskine menuju ke kolam air tanjung bunga, terus ke sekolah kami, iaitu sekolah menengah tanjung bunga. Sampai saja di sekolah, cik gu Atan dah menunggu di depan sekolah, tujuannya, menyuruh budak2 balik rumah apabila sampai di sekolah, kerana sekolah diarah ditutup, kerana ada pergaduhan di tanjung, bas tak jalan, semua keadaan menjadi tidak selamat.

Kami pun balik dengan berjalan kaki, memang ramai budak2 tanjung tokong. Kali ni. Kami tidak melalui kolam air, tetapi balik dari tanjung bunga ke tanjung tokong melalui pantai tepi laut. Budak2 mana tahu takut keadaan darurat, seronok lagi ada, berjalan ramai2 sebab tak ada bas langsung.

sejak dari hari itu, sekolah cuti, ada pula perintah berkurung atau curfew. Kedai pun buka hanya sejam atau dua jam. Buka pun dengan pintu kecil, berpusu2 orang ramai berebut2 membeli barang keperluan dapur.


Bila teringat peristiwa ini takut pun ada seronok pun ada, sebab cuti tak payah pi sekolah

Monday, November 9, 2009

TELEX

masa kaknab bekerja kat boustead shipping dari 1978-1992 kaknab buat telex. masa ni taip memang laju 80 p.s.m. sebelum ada email semua communication melalui telex, boleh hantar message terus ke machine telex. tape digunakan untuk mempercepatkan penghantaran, taip dulu message tape akan di punch, kemudian hantar message dengan menggunakan tape ni, cepat jimat cos, kalau nak taip memang lambatlah. beginilah rupa tapenya, dulu kaknab memang boleh baca tape ni, kalau type salah, nak rerun tape tu memang lah lambat, so nak bagi cepat, kaknab cut and join tape tu dengan menggunakan uhu gum. bila semua dah edit dan pasti xdak error baru lah run tape tu, so the other side tempat yang kita nak hantar akan dapat message. telex message ni panjang panjang, kadang2 sampai 10 pages. tahun 1993 email dah diguna dengan meluas, so telex tidak digunakan lagi, masing2 hantar msg melalui email dengan pc sendiri, tahun 1993 hingga 1998 kaknab buat account



telex tape yang sudah di punch

ini lah telex machine atau teleprinter